Tuesday, December 13, 2011

SeTiAp PeRtEmUaN PaStI aKaN aDa PeRpiSaHaN

Salam...
entri kali ni 100 % luahan hati aku...
di mane aku tataw nk ckp kat sape...
so..aku post je la kat cni..
dis entri panjang giler....

ni soklan yg bermain-main kat otak aku..
haishhh.....
sakit x kalo kite kene tinggalkan something yg kite syg???
sedih x kalo kite kene tinggalkan kwn2 yg kite syg???
siyez....aku sgt2 cdey...
tp...aku x mampu buat ape2....

aku da x mampu...aku da x kuat....
lately...aku memikirkn masa hadapan aku...
ape akan jd kalo aku masih nekad tuk stay???
pura-pura cekal !!!
padahal???

and ape akan jd kalo aku undur diri??
konfius sgt...
jd aku mohon pada Allah supaya bagi petunjuk...
kalo Allah berikan kekuatan pada aku tuk berhadapan ngan PA aku...
tu maksud nyer aku akan proceed ngan niat aku..


"A real friend is one who walks in when the rest of the world walks out."

to my beloved army friends...
kaseh , ina , sarah , nadia , ainun n faizah....
dan yg len2...
aku mintx maaf sgt2...
aku taw korunk cdey...tp aku da x de daya...
kite berjumpe kerana Allah takdirkn kite akn bersahabat....
dan sekiranya Allah merahmati persahabatn kite...
kite x kn jao...kite still kwn cam dulu...
yup..aku sendiri takot ape akn jd pd mase hdpn...
tanpe korunk sape larh aku...
aku sayang korunk..
Demi Allah...


tapi....keputusan aku ari ni adalah muktamad...
aku undur diri kerana aku perlu wat camtu...
aku undur diri demi cari diri aku yg da ilang...
kalo dulu one of kwn aku ckp..
aku da mcm lilin yg terangi die..
tp skang...
aku da jd lilin yg cairkan diri sendiri....


aku tataw reason aku munasabah atau x!


if aku stay...
result aku akn still mcm tu or maybe worst than b4...
aku x sanggup demi 1 paku tu aku harus korbankn mase depan aku....
yup...salah aku...
aku mengaku aku yg da x reti divide mase...
so..aku cube cri solution....
maybe ni yg terbaik...
sume nyer aku serahkan pada Allah...


" redha itu ikhlas...pasrah itu menyerah "


dulu maybe aku pasrah tp skang aku belaja tuk redha....


to my beloved abah...
sori sebab x dpt tunaikan ape yg along janji...
along janji akan sempurnakan nye...
tp...skang...


along x nk abah tgk along tauliah tp biler tym konvo..
abah tgk along dok row yg paling last....
mase tuuu...abah akn lagi hampa ngan along....
da la mase skola dulu...mase along grad first class dulu...abh x dtg...
x kn la biler da grad kat cni...along nk abh tgk along grad second upper class kn???
malu kn???
sebab tu along nekad tuk undur diri....



Sahabat,

Andai perjuangan itu jalannya panjang,

Maka jangan pernah berhenti sebelum menemui penghujungNya,

Tapi siapkan kenderaan untuk percepatkan sampai pada tujuan,

Andai perjuangan bebannya berat,

Maka jangan meminta untuk diringankannya,

Tapi mintalah hati yang kuat untuk menampungnya...

Sahabat,

Andai perjuangan itu mudah, pasti ramai yang menyertainya,

Andai perjuangan itu singkat, pasti ramai yang istiqamah,

Andai perjuangan itu menjanjikan kesenangan dunia, pasti ramai yang tertarik padanya...

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu,

Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu,

Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu,

Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu,

Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu,

Andai rebah, bangkitlah semula!

Andai terluka, ingatlah janji-Nya!

Teruskan berjuang menggapai redhaNya.....

( ni sume khas tuk korunk )

aku ade 2 perjuangan....
satu daripada nya aku x mampu tuk teroskan....
x kan la yg satu lagi perjuangan tu aku nk abaikan....

demi perjuangan yg satu lg tu....
aku terpakse hentikan perjuangan ini...
hanya setakat ini yang aku mampu....
aku redha sekira nya ini larh yg sudah tersurat tuk diriku....

maafkan aku.....
aku harap kite sesame ley bace doa ni....

YA ALLAH,
Engkau mengetahui hati-hati ini,
Telah berkumpul kerana mengasihi-Mu,
Bertemu untuk mematuhi perintah-Mu,
Bersatu memikul beban dakwah-Mu,
Hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariat-Mu,
Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya,
Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya,
Maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya,
Kekalkanlah kemesraan antara hati-hati ini,
Akan jalan-Nya yang sebenar,
Penuhkanlah hati ini dengan cahaya Rabbani-Mu,
Yang tidak kunjung malap,
Lapangkanlah hati-hati ini dengan limpahan Iman dan keyakinan,
Dan keindahan tawakkal kepada-Mu,
Hidup suburkanlah hati-hati ini dengan ma'rifat (pengetahuan sebenar) tentang-Mu,
Jika Engkau mentakdirkan mati,
Maka matikanlah pemilik hati-hati ini,
Sebagai para syuhada dalam perjuangan agama-Mu,
Engkaulah sebaik-baik sandaran dan sebaik-baik penolong,
YA ALLAH,
Perkenankanlah permintaan ini."


"Dan (Dialah) yang menyatu-padukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Kalaulah engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatu-padukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatu-padukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Ia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana"
 (surah Al-Anfal: ayat 63)



Perjuangan itu gerun dan mengerikan,
Hebat dan dasyat menggerukkan hati,
Bagi mukmin di sini harga dan nilainya,
Perjuangan itu bagai sampan di laut,
Di atas lapang tiada perlindungan,
Di bawa air melambung dan menggunung,
Menongkah gelombang yang datang melanda,
Kiri kanan depan dan belakang,
Angin yang menderu tidak tahu bila datang,
Hujan badai yang datang menyerang,
Bak singa yang lapar yang garang,
Kadang-kadang terdampar di batu karang
Penumpang menerima nasib berlainan,
Ada yang jatuh ada yang tenggelam,
Yang pandai berenang berpaut ke sampan,
Ada yang berjaya berenang ke tepian,
Sekali lagi dia melayar sampan,
Walau pelayaran mungkin tidak berjaya,
Namun harapnya hanya pada yang Esa
"You were the one who made things different, you were the one who took me in.
 You were the one thing I could count on, above all, you were my friend."











~KaLo SuKe..SiLaLaH CoMmEnT ^-^ ~

2 luahan:

Dinie Asyraf said...

mungkin ak da terlambat...mungkin jugak blom terlambat...

tp ak nk ko taw...ak pown hadapi situasi sama mcm ko...malah lebih trok! ak pown pernah terpiker nk kuar...tp ak pegang 1 ayat yg YO penah ckp kt ak "ad skot ak dlu akedemik trok pastu dy kuar...tp xjd ap pown result still trok!"

means sume 2 atas diri ko sndri...even kalo ko kuar pown tp ko still x brubah...nothings gonna b happen...

ko masih ad pluang utk buktikan yg ko boleh...final da dekat...at least bg ko dpt result dlu then bru wat decision...

ak phm kes ko...ak da jangka sume ny sejak sblm naek inter lg...sbb ak pown hadapinya...status ak pown ak xtaw cmne...terpulang pd dekan ak either nk bg ak stay or not...or cau tros dr utm ny...im ready 2 face it!

ko untong sbb ur prents support ko...PA ko plak amek berat...but im alone...prents ak xtaw ap2...PA ak plak x amek taw...ak cuma ad kwn2

ak xkn halang keputusan ko...n ak x mampu nk halang...sbb ak da ready utk terima sume ny...
last...moga ko xkn mnyesal dgn jln yg ko pleh n moga Allah merahmatinya...

kOcHa said...

salam ain..sebagai sahabat ko..ak rasa ko pun da ckup matang tok pkirkan apa yang terbaik tok ko..msa depan ko..sumpah..ak nngis bler ak bca entry ko nie..pasal nk kluar tu..ak xleh nk halang..mmg ak akan hilang sorang skuad yang ak syg..yg bkebolehan..yg yakin mmpu wt apa shja..tp kalau melibatkan msa depan..jujur ak ckp..klu ak kat tmpat ko..ak pun mungkin akan wt bnda yg sama..demi Allah..ak xpksa tok ko kuar..nilai satu paku xbermkna ko perlu abaikan msa depan ko..maaf klu ak tersilap kata.ak syg ko..mungkin ak xrapat mcm kwn2 ko yg lain..tp kite tetp kwn kn..dan ak rasa jln yg terbaik..ko mntak pndapat abah ko..PA ko..berdoa kpd Allah..Yakinlah dgn setiap kputusan yg bakal ko buat..smoga Allah mmberkati ko dalam mmbuat kputusan yg terbaik..amin :)

CoPyRiGhT @ SeGaLa YaNg TeRcAtAt AdAlAh MiLiK AiN FaRaHaH